För proaktiva företagsrådgivare

Rådgivningsbyrån - Tips för dig som konsult och företagare


Mats Dahlberg

2024-03-08

Snart kan alla verifikationer vara digitala

Då är den här, propositionen som vill ge oss möjlighet att snabbare digitalisera räkenskapsinformationen.

Regeringen föreslår förenklingar av bevarandekraven för räkenskapsinformation enligt bokföringslagen. Nuvarande krav på att bevara både information och dess ursprungliga form i sju år föreslås slopas. Istället ska endast säker digital överföring krävas, vilket möjliggör makulering av papperskvitton efter digitalisering. Dessutom föreslås moderniseringar av begrepp samt ändringar i reglerna för kombiuppdrag, där ett generellt förbud införs med undantag för vissa mindre företag.

Det viktigaste syftet med reformen

Det viktigaste syftet med reglerna är, enligt regeringen, att informationen bevaras för att göra framtida granskning möjlig. I stället för fokusera på vilken form räkenskapsinformationen har, ligger fokus på på att informationen ska bevaras på ett säkert sätt, samt att den ska vara tillgänglig för framtida granskning.

Kombiuppdragen

Revisorer regleras av jävsbestämmelser för att säkra oberoendet. Byråjävregeln förbjuder företag att anlita samma revisionsbyrå för redovisning och revision, men mindre, onoterade företag kan i vissa fall ge samma byrå uppdraget att revidera och bokföra. Kombiuppdrag har kritiserats som otidsenliga, då de bygger på ett resonemang kring vem som gör vad i företagets redovisning. Med moderna ekonomisystem blir det allt svårare att avgöra vad som är grund- och huvudbokföring.

Ett generellt förbud mot kombiuppdrag föreslås, med undantag för mindre företag i vissa situationer, där kombiuppdrag tillåts om det gäller specifika uppgifter utanför företagets interna kontroll eller avslutande av löpande bokföring.

Ändringarna i lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.

Mats Dahlberg

Länk till mera information...


Andra blogginlägg