För proaktiva företagsrådgivare

Rådgivningsbyrån - Tips för dig som konsult och företagare


Mats Dahlberg

2024-04-09

Äldre arbetskraft – kompetens med skattemässig fördel

Det har väl knappast undgått någon att det råder stor brist på kompetent arbetskraft inom flera branscher och yrken. Vad ska vi locka med som arbetsgivare? Vem ska vi locka? Vad får det kosta? Var finns det rutinerad arbetskraft?

Kompetens som kan och vill bidra

Att gå i pension vid en viss ålder är kanske inte det alla drömt om och i många yrken är det slöseri med viktig kompetens. Många äldre kan också tänka sig en andra karriär om man får förhandla lite med villkoren. Faktum är att allt fler väljer att jobba vidare efter pensionsdagen.
Dessutom finns det intressanta skattemässiga fördelar både för arbetsgivaren och den anställde, något inte alla känner till.

Skattereglerna gynnsamma för båda parterna

En arbetsgivare som anställer en person 65+ har betydligt lägre arbetsgivaravgifter och inga kostnader för tjänstepension för denne. För en kvalificerad medarbetare innebär detta stora belopp.
Om vi tänker oss en kvalificerad medarbetare 66+ som har närmare 60 000 kr i månaden så innebär det cirka 6 000 kr mindre i tjänstepensionskostnader och cirka 12 000 kr mindre i arbetsgivaravgift per månad för arbetsgivaren. Alltså någonstans kring 200 000 kr mindre i kostnader för företaget jämfört med en yngre anställd.

Hur är det då för den anställde

Även den anställde gör en skattemässigt god affär. Eftersom man vill stimulera ett långt arbetsliv finns ett generöst jobbskatteavdrag på lön till äldre. Det gäller oavsett om man är anställd eller egen företagare. På de första 100 000 kronorna är avdraget 20 procent. På överstigande belopp upp till 300 000 är avdraget 10 procent.

Slutsats

Min slutsats är att det borde finnas intresse för arbetsgivare att hitta kompetens genom att erbjuda flexibla upplägg som passar äldre medarbetare. Det finns definitivt ekonomiska argument att erbjuda bra lön, så som avgiftsregelverket ser ut.
För den anställde är skattereglerna också mycket gynnsamma.
Gör en kalkyl på skatteverket.se och övertyga dig själv.

Här finns en länk till Skatteverkets beräkningshjälp och en länk till en artikel hos Alecta.


Länk till artikel hos Alecta https://www.alecta.se/om-alecta/var-syn-pa-saken/alectas-pensionsekonom/pensionsekonomen-tipsar/

Lycka till!
Mats Dahlberg

Länk till mera information...


Andra blogginlägg