För proaktiva företagsrådgivare

Rådgivningsbyrån - Tips för dig som konsult och företagare


Mats Dahlberg

2022-09-18

3 tips för dig som ska skapa läsvärda ekonomirapporter

Många ekonomirapporter är trista och tråkiga. Inte på grund av att de innehåller dåliga nyheter utan för att de är oengagerande och intetsägande till sin struktur och sammanställning. Författade av en maskin i din närhet.

En standardiserad ekonomirapport skickad till en stressad företagsledare riskerar att bli lagd i högen för sådant som ska läsas senare. I bästa fall kommer den sedan att bli läst senare – mycket senare.

För att en ekonomirapport, från en redovisningsbyrå eller ekonomiavdelning, ska vara läsvärd så måste den framställa siffermaterialet på ett sätt som är klart och engagerande. Om rapporten vill säga mig något så måsten den göra det direkt och vara övertygande. Jag vill känna att den kommer från någon som förstår vikten och värdet av den information den innehåller.

Här är 3 tips för dig som vill ha dina ekonomirapporter lästa.

  1. Det är visserligen en ekonomirapport och ekonomi uttrycks i siffror, men siffrorna berättar något om företaget nu och pekar mot något i framtiden. Om du vill att mottagaren ska läsa rapporten och förstå något av vikt, tala om det! Förklara varför informationen är viktig. Riskerar din rapport att hamna i högen ”läs senare” så har du misslyckats. Om ekonomirapporten är din huvudsakliga leverans så har du inte råd med ett sådant mottagande.

  2. Kommenterar du dina rapporter med ett antal ”standardiserade fraser”? Känns det engagerande? Nej, knappast. Det är ju direkt avtändande. Vem vill ha en standardkommentar skickad till sig? Det signalerar att innehållet i rapporten kan ignoreras.
    Kommentaren behöver inte nå litterära höjder, men måste åtminstone innehålla något av intresse som kan få mig som mottagare att vilja läsa den! Vad vill du säga som är av värde?

  3. Var ärlig och uppriktig. När jag känner att den som skrivit rapporten har ett ärligt och uppriktigt intresse i mig som mottagare så lyssnar jag. Att släta över uppenbara brister eller förminska problem märker jag direkt.
    När jag känner ett uppriktigt intresse lyssnar jag till råden och tar rapporten på allvar. Då får du mitt förtroende.

Lycka till!
Mats Dahlberg

Länk till mera information...


Andra blogginlägg