För proaktiva företagsrådgivare

Rådgivningsbyrån - Tips för dig som konsult och företagare


Mats Dahlberg

2023-02-10

Redovisningskonsult – likviditetsplanera med dina kunder

Tusentals företag har fått anstånd med att betala inkomstskatt och moms under pandemin och dess efterdyningar. Det sammanlagda anståndsbeloppet för alla svenska företag är många miljarder kronor.

Utmaningen för företagen som berörs är nu att planera så att skatteskulden kan återbetalas. Annars har man allvarliga problem, minst sagt. Planera även för alternativa lösningar. Det skadar aldrig att vara beredd. Företag med låga marginaler kommer att vara de som bör planera extra noga.

Regeringen har visserligen gjort det möjlighet att få avbetalningsplaner för att skatteskulden ska kunna lösas upp under ordnade former, men tänk på att anstånd med skatten är ingen välgörenhetsverksamhet. Du betalar både ränta och en avgift på beloppet. Ränteutgifter på skattekontot är inte avdragsgillt. Du kan läsa om detta i länken nedan.

För dig som redovisningskonsult och som har kunder med anstånd kan det vara viktigt att bevaka detta för dina kunders räkning. Att bli plockad av banan på grund av oförmåga att betala skatteanståndet känns som ett tragiskt slut. Som att snubbla på målsnöret.

Mats Dahlberg

Länk till mera information...


Andra blogginlägg