Ekonominyheter för företagare

Ekonominyheterna


Har du planer på att starta eller ombilda verksamhet

Ombilda från enskild firma till AB

Om du planerar att ombilda från enskild firma till aktiebolag så kommer här några konkreta tips.

  • Bilda aktiebolaget före årsskiftet. Det ger en extra skattefördel inför kommande möjligheter att ta lågbeskattad utdelning inom det så kallade gränsbeloppet.
  • Ombildning innebär att tillgångar och skulder i enskilda firman tas över av aktiebolaget till det skattemässiga restvärdet. Man talar om att bolaget förvärvar inkråmet i firman.
  • Tänk på att, i de fall bolaget tar över skulderna, det kan uppstå en fordran på aktieägaren. Det uppstår om skulderna är större än överförda tillgångar. I det fallet uppkommer ett förbjudet lån vilket innebär att ägaren direkt måste skjuta till medel till bolaget för at reglera skulden.
  • Planera i god tid och dokumentera dina beräkningar. Rådgör med din redovisningskonsult innan du bestämmer dig för att agera.

På Skatteverkets webbplats finns ett antal tänkta exempel som visar hur reglerna kring avslut av enskild firma och övergång till aktiebolag fungerar. Du når den via länken nedan.

Källa: Skatteverket >>

Starta aktiebolag

Planerar du bestämt dig för att starta aktiebolag under nästa år så kan det vara en god affär att starta redan före årsskiftet. Att bilda aktiebolaget före årsskiftet ger en extra skattefördel då den som äger bolaget vid kalenderårets ingång har rätt till en lågbeskattad vinstutdelning. Denna rätt till utdelning av ett så kallat schablonbelopp kan du spara och utnyttja senare när bolaget har verksamhet och gör vinst.

Ta hjälp av din redovisningskonsult eller revisor så att ombildning och/eller start av företag blir korrekt och att inget missas. Tänk också på att momsplktig verksamhet ska registreras hos skatteverket.