Ekonominyheter för företagare

Ekonominyheterna


Har du planer på att starta eller ombilda verksamhet

Ombilda från enskild firma till AB

Om du planerar att ombilda från enskild firma till aktiebolag så kommer här några konkreta tips.

  • Bilda aktiebolaget före årsskiftet. Det ger en extra skattefördel inför kommande möjligheter att ta lågbeskattad utdelning inom det så kallade gränsbeloppet.
  • Ombildning innebär att tillgångar och skulder i enskilda firman tas över av aktiebolaget till det skattemässiga restvärdet. Man talar om att bolaget förvärvar inkråmet i firman.
  • Tänk på att, i de fall bolaget tar över skulderna, det kan uppstå en fordran på aktieägaren. Det uppstår om skulderna är större än överförda tillgångar. I det fallet uppkommer ett förbjudet lån vilket innebär att ägaren direkt måste skjuta till medel till bolaget för at reglera skulden.
  • Planera i god tid och dokumentera dina beräkningar. Rådgör med din redovisningskonsult innan du bestämmer dig för att agera.

På Skatteverkets webbplats finns ett antal tänkta exempel som visar hur reglerna kring avslut av enskild firma och övergång till aktiebolag fungerar. Du når den via länken nedan.

Källa: Skatteverket >>

Starta aktiebolag

Planerar du bestämt dig för att starta aktiebolag under nästa år så kan det vara en god affär att starta redan före årsskiftet. Att bilda aktiebolaget före årsskiftet ger en extra skattefördel då den som äger bolaget vid kalenderårets ingång har rätt till en lågbeskattad vinstutdelning. Denna rätt till utdelning av ett så kallat schablonbelopp kan du spara och utnyttja senare när bolaget har verksamhet och gör vinst.

Ta hjälp av din redovisningskonsult eller revisor så att ombildning och/eller start av företag blir korrekt och att inget missas. Tänk också på att momsplktig verksamhet ska registreras hos skatteverket.

 


Företagskunskap genom praktiska kurser i företagsekonomi

Redovisning och ekonomistyrning är kunskaper som lönar sig. Framgång som företagare är en process som innefattar att lära sig företagandets hantverk.

Läs mera

Starta kurser i din egen takt

Oavsett om du har ett abonnemang eller väljer enstaka kurser så är det mycket enkelt att starta en kurs - det krävs bara ett knapptryck.

Läs mera

Dina kollegor kan anslutas

Har du ett årsabonnemang så kan du ansluta en eller flera kollegor till ett starkt reducerat pris.

Läs mera

Yrkesutbildning för dig som behöver

Lägg upp din egen studieplan eller välj en av våra yrkesutbildningar på distans inom ett eller flera ämnesområden. Efter genomförd utbildning kan du tentera för ett certifikat. På det sättet kan du stärka din kompetens och ta större ansvar på jobbet.

Läs mera

Kurs online innebär att du kan studera var och när det passar dig

Att studera online passar vårt flexibla och digitala arbetsliv. Med våra kurser har du alltid klassrummet med dig - praktiskt tycker vi.

Läs mera

Dokumentmallar underlättar arbetet

Med ett abonnemang så ingår också många praktiska dokumentmallar inom ekonomi, juridik och administration.

Läs mera