Ekonominyheter för företagare

Ekonominyheterna


Så beräknas semesterskulden

I samband med bokslutet ska du beräkna värdet av den semester som är intjänad under året såväl som kvarvarande och sparade semestern och som inte är uttagen av den anställde. Detta är den skuld som arbetsgivaren har till den anställde per bokslutsdagen. 
Allteftersom den anställde arbetar och tjänar in semester eller om den anställde tar ut semester ändras semesterskulden
I bokslutet kommer värdet på semesterskulden att läggs in i balansräkning som en skuld.

 

Förändringen av semesterskulden ska bokförs i företagets resultaträkning som en kostnad. Avstämning av semesterskulden måste ske i bokslutet.
Det mest rättvisande resultatet får vi om företag gör denna avstämning varje månad. Ett alternativ till månadsvis avstämning kan vara att åtminstone göra det i direkt anslutning till semestersäsongen. På det sättet minskar risken att man redovisar en allt för stor semesterskuld under årets sista månader. Semesterskulden blir snabbt stor om man har ett antal anställda och det finns risk att det preliminära årsresultatet är missvisande.
Här är ett exempel på en semesterskuldlista för bokslut per 31 december.


Personerna på listan har varit anställda under hela intjänandeåret som börjar den 1 april.

 

Om arbetsgivaren beviljat förskottssemester till någon anställd ska detta minska arbetsgivarens totala semesterskuld.
Slutar den anställde inom fem år så ska förskottssemestern regleras mot den anställde. Efter fem år finns inte denna skyldighet.

I bokföringen

Förändring av semesterskuld bokförs 7090 respektive 7290, beroende på personalkategori. I balansräkningen bokförs Upplupna semesterlöner på konto 2920.