För proaktiva företagsrådgivare

Tips och råd för dig som rådgivare och företagare


Mats Dahlberg

2021-12-09

Starta eller ombilda till aktiebolag – gör det före årsskiftet

Många som driver företag som enskild firma upptäcker snart att företagandet kan bli både enklare och säkrare om företagandet sker i aktiebolagsform. Vid en ombildning från enskild firma till AB kan man föra med sig obeskattade reserver och lösa upp dem i bolaget. Ett problem kan dock vara om man har ett negativt kapital, dvs. man har tagit ut mera pengar än vad som svarar mot vinst. Inte helt ovanligt. Överfört till ett bolag så skulle det bli förbjudet lån. Alltså något man inte gör.

Beroende på hur det ser ut så kan man behöva planera.

Så kommer vi till rådet att starta eller ombilda före årsskiftet. Rådet bygger på att den som äger aktierna vid årets ingång kan skapa ett lågbeskattat gränsbelopp som man kan ha nytta av längre fram. Väntar man till januari så räknas detta gränsbelopp upp först nästa år.

Vi vill också tipsa om kursen Byte av företagsform för den som vi veta mera. I den kursen behandlar vi de skattemässiga och redovisningsmässiga frågorna kring byte av företagsform. Lycka till.

Mats Dahlberg

Här är en länk till mera information om kursen.

Länk till mera information...


Andra blogginlägg


Företagskunskap genom praktiska kurser i företagsekonomi

Redovisning och ekonomistyrning är kunskaper som lönar sig. Framgång som företagare är en process som innefattar att lära sig företagandets hantverk.

Läs mera

Starta kurser i din egen takt

Oavsett om du har ett abonnemang eller väljer enstaka kurser så är det mycket enkelt att starta en kurs - det krävs bara ett knapptryck.

Läs mera

Dina kollegor kan anslutas

Har du ett årsabonnemang så kan du ansluta en eller flera kollegor till ett starkt reducerat pris.

Läs mera

Yrkesutbildning för dig som behöver

Lägg upp din egen studieplan eller välj en av våra yrkesutbildningar på distans inom ett eller flera ämnesområden. Efter genomförd utbildning kan du tentera för ett certifikat. På det sättet kan du stärka din kompetens och ta större ansvar på jobbet.

Läs mera

Kurs online innebär att du kan studera var och när det passar dig

Att studera online passar vårt flexibla och digitala arbetsliv. Med våra kurser har du alltid klassrummet med dig - praktiskt tycker vi.

Läs mera

Dokumentmallar underlättar arbetet

Med ett abonnemang så ingår också många praktiska dokumentmallar inom ekonomi, juridik och administration.

Läs mera