För proaktiva företagsrådgivare

Rådgivningsbyrån - Tips för dig som konsult och företagare


Mats Dahlberg

2022-06-21

Vad ska man leva på när man slutat jobba

Den här våren har det diskuterats en hel del om pensioner. Det är ju valår så varför inte. Gruppen pensionärer är stor och varför inte locka med en extra tusenlapp.

För den som är anställd så finns det oftast system som garanterar att det sätts av pengar till pension utöver den allmänna pensionen. För den som äger och driver ett mindre företag eller är egenanställd, krävs det eget engagemang för att det ska bli något extra att leva på när den dagen kommer. Gör man ingenting så riskerar man att bli obehagligt överraskad den dag man slutar jobba.

Hur planerar man för sin pensionering

Många företagare använder sig av pensionsförsäkringar både för medarbetare och dem själva. Ett enkelt sätt att lösa det, men för den aktive ägaren finns det betydligt bättre alternativ. Alternativ som ger större flexibilitet.

Alla borde sätta sig ned och räkna på alternativet direktpension.

Alla borde sätta sig ned och räkna på alternativen direktpension eller varianten att spara direkt i det egna bolaget. Det krävs som alltid lite kunskap och planering, men jag tror att många tjänar på detta upplägg. Inga beloppsgränser eller åldersgränser och dessutom möjligt att få ut pensionen på mer än ett sätt.

Vill du veta mer om direktpension och hur du hanterar detta på ett säkert sätt så kan jag rekommendera vår kurs ” Direktpension - Pensionsplanering för ägare i fåmansbolag”.

Har man tur så ska man leva länge som pensionär och har man planerat sin ekonomi så har man pension att leva på också.


Med önskan om ett långt liv
Mats Dahlberg


  Förslag till kurs om du vill lära mera....

Andra blogginlägg