För proaktiva företagsrådgivare

Tips och råd för dig som rådgivare och företagare


Mats Dahlberg

2022-06-21

Vad ska man leva på när man slutat jobba

Den här våren har det diskuterats en hel del om pensioner. Det är ju valår så varför inte. Gruppen pensionärer är stor och varför inte locka med en extra tusenlapp.

För den som är anställd så finns det oftast system som garanterar att det sätts av pengar till pension utöver den allmänna pensionen. För den som äger och driver ett mindre företag eller är egenanställd, krävs det eget engagemang för att det ska bli något extra att leva på när den dagen kommer. Gör man ingenting så riskerar man att bli obehagligt överraskad den dag man slutar jobba.

Hur planerar man för sin pensionering

Många företagare använder sig av pensionsförsäkringar både för medarbetare och dem själva. Ett enkelt sätt att lösa det, men för den aktive ägaren finns det betydligt bättre alternativ. Alternativ som ger större flexibilitet.

Alla borde sätta sig ned och räkna på alternativet direktpension.

Alla borde sätta sig ned och räkna på alternativen direktpension eller varianten att spara direkt i det egna bolaget. Det krävs som alltid lite kunskap och planering, men jag tror att många tjänar på detta upplägg. Inga beloppsgränser eller åldersgränser och dessutom möjligt att få ut pensionen på mer än ett sätt.

Vill du veta mer om direktpension och hur du hanterar detta på ett säkert sätt så kan jag rekommendera vår kurs ” Direktpension - Pensionsplanering för ägare i fåmansbolag”.

Har man tur så ska man leva länge som pensionär och har man planerat sin ekonomi så har man pension att leva på också.


Med önskan om ett långt liv
Mats Dahlberg


  Förslag till kurs om du vill lära mera....

Andra blogginlägg


Företagskunskap genom praktiska kurser i företagsekonomi

Redovisning och ekonomistyrning är kunskaper som lönar sig. Framgång som företagare är en process som innefattar att lära sig företagandets hantverk.

Läs mera

Starta kurser i din egen takt

Oavsett om du har ett abonnemang eller väljer enstaka kurser så är det mycket enkelt att starta en kurs - det krävs bara ett knapptryck.

Läs mera

Dina kollegor kan anslutas

Har du ett årsabonnemang så kan du ansluta en eller flera kollegor till ett starkt reducerat pris.

Läs mera

Yrkesutbildning för dig som behöver

Lägg upp din egen studieplan eller välj en av våra yrkesutbildningar på distans inom ett eller flera ämnesområden. Efter genomförd utbildning kan du tentera för ett certifikat. På det sättet kan du stärka din kompetens och ta större ansvar på jobbet.

Läs mera

Kurs online innebär att du kan studera var och när det passar dig

Att studera online passar vårt flexibla och digitala arbetsliv. Med våra kurser har du alltid klassrummet med dig - praktiskt tycker vi.

Läs mera

Dokumentmallar underlättar arbetet

Med ett abonnemang så ingår också många praktiska dokumentmallar inom ekonomi, juridik och administration.

Läs mera