För proaktiva företagsrådgivare

Tips och råd för dig som rådgivare och företagare


Mats Dahlberg

2022-05-31

Äldre arbetskraft – kompetens med skattemässig fördel

Det har väl knappast undgått någon att det råder stor brist på kompetent arbetskraft inom flera branscher och yrken. Vad ska vi locka med som arbetsgivare? Vem ska vi locka? Vad får det kosta? Var finns det rutinerad arbetskraft?

Kompetens som kan och vill bidra

Att gå i pension vid 65 år är kanske inte det alla drömt om och i många yrken är det slöseri med viktig kompetens. Många äldre kan också tänka sig en andra karriär om man får förhandla lite med villkoren.
Dessutom finns det intressanta skattemässiga fördelar både för arbetsgivaren och den anställde, något inte alla känner till.

Skattereglerna gynnsamma för båda parterna

En arbetsgivare som anställer en person 65+ har betydligt lägre arbetsgivaravgifter och inga kostnader för tjänstepension för denne. För en kvalificerad medarbetare innebär detta stora belopp.
Om vi tänker oss en kvalificerad medarbetare 65+ som har närmare 60 000 kr i månaden så innebär det cirka 6 000 kr mindre i tjänstepensionskostnader och cirka 12 000 kr mindre i arbetsgivaravgift per månad. Alltså någonstans kring 200 000 kr mindre i kostnader för företaget jämfört med en yngre anställd.

Hur är det då för den anställde

Även den anställde 65+ gör en skattemässigt god affär. Eftersom man vill stimulera ett långt arbetsliv finns ett generöst jobbskatteavdrag på lön från och med det år man fyller 66 år. Det gäller oavsett om man är anställd eller egen företagare. På de första 100 000 kronorna är avdraget 20 procent. På överstigande belopp upp till 300 000 är avdraget 10 procent.

Slutsats

Min slutsats är att det borde finnas intresse för arbetsgivare att hitta kompetens genom att erbjuda flexibla upplägg som passar äldre medarbetare. Det finns definitivt ekonomiska argument att erbjuda bra lön, så som avgiftsregelverket ser ut.
För den anställde är skattereglerna också mycket gynnsamma.
Gör en kalkyl på skatteverket.se och övertyga dig själv.

Här finns en länk till Skatteverkets beräkningshjälp och en länk till en artikel hos Alecta.


Länk till Skatteverket https://app.skatteverket.se/rakna-skatt-client-skut-skatteutrakning/
Länk till artikel hos Alecta https://www.alecta.se/om-alecta/var-syn-pa-saken/alectas-pensionsekonom/pensionsekonomen-tipsar/jobba-efter-65--en-bra-riktigt-affar/

Lycka till!
Mats Dahlberg


Andra blogginlägg


Företagskunskap genom praktiska kurser i företagsekonomi

Redovisning och ekonomistyrning är kunskaper som lönar sig. Framgång som företagare är en process som innefattar att lära sig företagandets hantverk.

Läs mera

Starta kurser i din egen takt

Oavsett om du har ett abonnemang eller väljer enstaka kurser så är det mycket enkelt att starta en kurs - det krävs bara ett knapptryck.

Läs mera

Dina kollegor kan anslutas

Har du ett årsabonnemang så kan du ansluta en eller flera kollegor till ett starkt reducerat pris.

Läs mera

Yrkesutbildning för dig som behöver

Lägg upp din egen studieplan eller välj en av våra yrkesutbildningar på distans inom ett eller flera ämnesområden. Efter genomförd utbildning kan du tentera för ett certifikat. På det sättet kan du stärka din kompetens och ta större ansvar på jobbet.

Läs mera

Kurs online innebär att du kan studera var och när det passar dig

Att studera online passar vårt flexibla och digitala arbetsliv. Med våra kurser har du alltid klassrummet med dig - praktiskt tycker vi.

Läs mera

Dokumentmallar underlättar arbetet

Med ett abonnemang så ingår också många praktiska dokumentmallar inom ekonomi, juridik och administration.

Läs mera