Ekonominyheter för företagare

Ekonominyheterna


Ombilda från enskild firma till AB

Om du planerar att ombilda från enskild firma till aktiebolag så kommer här några konkreta tips.

  • Bilda aktiebolaget före årsskiftet. Det ger en extra skattefördel inför kommande möjligheter att ta utdelning inom det så kallade gränsbeloppet. Skatten på utdelning är där 20 procent.
  • Ombildning innebär att tillgångar och skulder i enskilda firman tas över av aktiebolaget till det skattemässiga restvärdet. Man talar om att bolaget förvärvar inkråmet i firman. Tänk på att, i de fall bolaget tar över skulderna, det kan uppstå en fordran på aktieägaren. Skulderna är med andra ord större än överförda tillgångar. I det fallet uppkommer ett förbjudet lån vilket innebär att ägaren direkt måste skjuta till medel till bolaget för at reglera skulden.
  • Planera i god tid och dokumentera dina beräkningar. Rådgör med din redovisningskonsult innan du bestämmer dig för att agera.

 

Läs mera om att ombilda genom att byta företagsform - Skatteverket

För att ombilda ditt företag till aktiebolag ska aktiebolaget vara bildat och registrerat hos Bolagsverket innan du byter företagsform. När aktiebolaget övertar betalningsansvaret för skulder i den enskilda näringsverksamheten är det en del av betalningen för tillgångarna i den enskilda näringsverksamheten........

Länk till hela texten

 

Byte av företagsform - Verksamt.se

Avsluta bokföringen på rätt sätt Oavsett vilken företagsform du har är det viktigt att du avslutar bokföringen på rätt sätt när du avslutar företaget. Du ska göra ett sista bokslut även om du avslutar räkenskapsåret mitt under ett verksamhetsår......

Läs hela texten

 

Du som hjälper andra företag - Bolagsverket

Här har vi samlat information för dig som hjälper andra företag att skicka in många ärenden till Bolagsverket. Läs till exempel om hur ett depositionskonto fungerar eller anmäl dig som kund i e-tjänsten Företagsärenden för ombud........

Länk till hela texten

 


Företagskunskap genom praktiska kurser i företagsekonomi

Redovisning och ekonomistyrning är kunskaper som lönar sig. Framgång som företagare är en process som innefattar att lära sig företagandets hantverk.

Läs mera

Starta kurser i din egen takt

Oavsett om du har ett abonnemang eller väljer enstaka kurser så är det mycket enkelt att starta en kurs - det krävs bara ett knapptryck.

Läs mera

Dina kollegor kan anslutas

Har du ett årsabonnemang så kan du ansluta en eller flera kollegor till ett starkt reducerat pris.

Läs mera

Yrkesutbildning för dig som behöver

Lägg upp din egen studieplan eller välj ett av våra kursblock inom ett eller flera ämnesområden. Efter genomförd utbildning kan du tentera för ett certifikat. På det sättet kan du stärka din kompetens och ta större ansvar på jobbet.

Läs mera

Kurs online innebär att du kan studera var och när det passar dig

Att studera online passar vårt flexibla och digitala arbetsliv. Med våra kurser har du alltid klassrummet med dig - praktiskt tycker vi.

Läs mera

Dokumentmallar underlättar arbetet

Med ett abonnemang så ingår också många praktiska dokumentmallar inom ekonomi, juridik och administration.

Läs mera